Training Agressie Ondersteuning Team (AOT)
Een agressie ondersteuning team (AOT) is een team, dat ondersteuning biedt bij geëscaleerde situaties binnen de eigen organisatie.
Het AOT bestaat uit een groep medewerkers die naast eigen dagelijkse werkzaamheden een extra zorgtaak hebben bij geëscaleerde situaties. De AOT-leden zijn getraind om ondersteuning te kunnen bieden bij complexe zorg met verhoogde risico’s en vormen een veilige eerste back-up bij alarmering.
AOT-leden zijn direct, kortdurend en doelmatig inzetbaar in geëscaleerde situaties.
Als lid van het AOT-team ben je fit en vitaal en in staat om in een stressvolle situatie adequaat en professioneel te handelen. Je beschikt over een goede dosis zelfcontrole, je bent proactief, kan goed samenwerken en weet situaties goed in te schatten.
Opleidingsduur
Om vaardig te blijven en de veiligheid van de AOT’er te borgen én te vergroten dienen AOT-leden meerdere keren per jaar bij elkaar te komen in de vorm van applicatietrainingen.
Afronding
De geldigheidsduur van het ‘Bewijs van deelname Training AOT’, kan jaarlijks worden verlengd d.m.v. het volgen van applicatietrainingen.
Doelgroep
Zorg beveiligers, sociaalpedagogisch hulpverlener, verpleegkundig specialist.
Aanvangsniveau
MijnGrens sluit met haar trainingen aan bij het niveau van de deelnemers, welke afhankelijk van de doelgroep HBO, maar ten minste MBO geschoold zijn. Voor deelname aan de Training AOT geldt dat medewerkers vitaal en fit zijn en de training omgaan met agressie hebben afgerond.
Proeve van bekwaamheid
Communicatieve en fysieke vaardigheden worden getoetst door middel van een proeve van bekwaamheid.
Onderwijsvorm
Groepstraining
Locatie
In-company
Resultaat
Na afronding van de training zijnde deelnemers in staat tot:
- het agressie- en interventieprotocol;
- zelfcontrole toepassen;
- een risico inventarisatie maken;
- contact maken met de agressor;
- aannemen van een de-escalerende + veilige houding bij agressief gedrag;
- veilig, deskundig en humaan samenwerken bij incidenten;
- rol en taak verdeling binnen het team;
- positioneren t.o.v. agressor – afstand en nabijheid;
- het toepassen van een transfertechniek om een cliënt van A naar B te begeleiden;
- uitvoeren van Controle fysieke beheersing technieken (CFB)
- incident evalueren.
Aanpak
AOT’ers leren op basis van een risico inschatting (analyse), de-escalerende interventies toepassen met inachtneming van veiligheidsnormen en voorwaarden conform wet- en regelgeving van de eigen organisatie.
De AOT’ers leren in deze praktijkgerichte training, procedures om gestructureerd samen te werken. In teamverband weet iedereen zijn eigen rol/taak professioneel uit te voeren. De procedures worden d.m.v. een ontwikkellader getraind.
De training begint met het statisch aanleren van communicatieve en fysieke vaardigheden, van statisch naar dynamisch werken. In de opvolgende fase worden teamvaardigheden beoefend, ooghouden voor elkaars veiligheid en die van de patiënt. In de laatste fase van de training worden casussen als didactische impuls gebruikt om een realistisch situatie waarbij training en werkelijkheid elkaar functioneel benaderen. Nadien worden inzet van AOT-leden volgens het protocol nazorg geëvalueerd.