Omgaan met agressie in de ambulante hulpverlening
Als ambulant hulpverlener werk je in een vreemde en onbeschermde omgeving. Hoe werk je dan zo veilig mogelijk?
Helaas komen hulpverleners op regelmatige
basis in aanraking met agressief gedrag. Intimidatie, verbale en fysieke
agressie en andere grensoverschrijdende gedragingen komen allemaal voor. Daarom is het voor zorgverleners erg belangrijk om met dit gedrag om te leren gaan. Tijdens de training omgaan met agressie leer je hoe je veilig en adequaat kunt handelen in dit soort ongewenste situaties.
Allereerst leren we in deze training om agressie, intimidatie en andere grensoverschrijdende gedragingen te observeren, te analyseren en te benoemen. Daarna gaan we aan de slag met het aanleren van de-escalerende vaardigheden. Met deze vaardigheden kun je een situatie op een veilige manier proberen te de-escaleren. Dit heeft uiteraard altijd de voorkeur. Toch besteden we ook aandacht aan het aanleren van fysieke vaardigheden waarmee je jezelf in het geval van nood kunt beschermen. Jij moet je werk immers altijd veilig kunnen uitvoeren en het is belangrijk dat je altijd weet hoe jij adequaat kunt reageren. Dit vergroot niet alleen de veiligheid van jezelf, maar ook die van jouw collega’s, patiënten, cliënten en omstanders.
Als ambulant hulpverlener werk je in een vreemde en onbeschermde omgeving. Hoe werk je dan zo veilig mogelijk?
In het werk met cliënten met een verstandelijke beperking komt helaas ook agressie voor. Hoe maak je duidelijk welk gedrag wel en niet acceptabel is?
In deze training leren we hulpverleners/ begeleiders zorg te kunnen dragen voor de veiligheid van collega’s, samenleving, de behandeling van de cliënt.
Pieter de Hoochstraat 64
7731 MK Ommen
KvK: 63887924
mijngrens is aangesloten bij: