Weerbaarheid in de zorg

Als zorgmedewerker heb je een veeleisende baan. Je krijgt dagelijks te maken met veel verschillende situaties die het nodige van je vragen. Het herkennen en aangeven van jouw eigen grenzen is hierin erg belangrijk. Helaas komt grensoverschrijdend en agressief gedrag op regelmatige basis voor. De manier waarop jij met dit soort situaties omgaat, heeft veel invloed op het verloop hiervan. 

In de training weerbaarheid in de zorg besteden we aandacht aan het stellen van grenzen, maar ook aan jouw eigen houding en uitstraling. Zo sta jij sterker in je schoenen en ga je adequater met uiteenlopende situaties om. Dit komt jouw eigen veiligheid, maar ook die van jouw collega’s, patiënten en cliënten zeker ten goede.

Wat kun je van deze training verwachten?

Weerbaarheid heeft te maken met verschillende aspecten. In de training Weerbaarheid in de zorg komen deze allemaal aan bod. In deze training leer je om voor jezelf op te komen. Dit begint bij het herkennen van jouw eigen grenzen. Daarna leer je om deze grenzen ook met de ander te communiceren. Hierbij is het belangrijk dat dit altijd met respect voor de ander gebeurt, maar zonder dat je concessies doet in jouw eigen gevoel.
 
In de weerbaarheidstraining staat het aangeven van de eigen grenzen in situaties waarin iemand grensoverschrijdend gedrag vertoont centraal. Het kan gaan om agressief gedrag, maar dit hoeft niet zo te zijn. Als medewerker in de zorg krijg je met veel verschillende situaties te maken. De training probeert je zo goed mogelijk voor te bereiden op de verschillende ongewenste situaties die je tegen kunt komen. Een betere weerbaarheid helpt hier zeker bij.
 

Weerbaarheidstraining zorg

Naast het aangeven van grenzen is ook het vergroten van de eigenwaarde een belangrijk onderdeel van deze training. We gebruiken mentale en fysieke werkvormen om jouw eigenwaarde te vergroten. Ook word je hierdoor meer bewust van het effect van jouw eigen houding en uitstraling op een situatie. Vaak kan een kleine verandering een groot effect bewerkstelligen. 

Neem contact op

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Onze specifieke trainingen